Társadalom

Elhalasztott vita

2014. 02. 20., CsütörtökPolSpect.eu

A Szabadság téri emlékmű potenciális kampánytéma lehet az ellenzék számára, azonban a választásokig nem kerül sor érdemi előrelépésre

Elhalasztotta a kormány a Szabadság téri német megszállás áldozataira emlékező emlékű felállítását- állítja a HVG.hu a Magyar Közlönyre hivatkozva. A decemberi kormányhatározat március 19-ét jelölte meg a kivitelezés céldátumául, viszont az új rendelkezés már május 31-re tolta ki. A döntés mögött valószínűleg a magyarországi zsidó szervezetek tiltakozása, és a számos külföldi sajtóorgánumban (Washington Post, Bloomberg Businessweek, különböző izraeli lapok) megjelent negatív hangvételű cikkek állnak- a jelenlegi kormányzatnak nem célszerű kampánytémává emelni a kérdést.

 

Többek között a Washington Post azzal a kritikával illette a jelenlegi kormányzatot, hogy „elkenné az akkori magyar tisztviselők és rendvédelmi erők felelősségét a holokausztban”. Peter Morvay a szlovák SME-ben olvasható kommentárjában azzal vádolta meg a kormányzatot, hogy saját verzióját igyekszik elfogadtatni a lakossággal; egyben ne vállaljanak felelősséget a múlt borzalmaival- mint holokauszt és kommunizmus.

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) határozatban döntötte le, hogy nem csatlakozik a kormányzat által támogatott emlékév megemlékezéseiben- időközben több zsidó szervezet is elhatárolódott az állami megemlékezéstől. A Zsidó Világkongresszus támogatja a Mazsihisz és magyar zsidó szervezetek magatartását- egyetértenek a fenti véleményekkel, miszerint a megemlékezés helyett sajátos történelemkép kiépítése zajlik.

 

Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője az ATV-nek úgy nyilatkozott, hogy még van idő arra, hogy a kormány alaposan megbeszélje az ügyet egyben választ adjon a Mazsihisznek. Várhatóan az emlékév hivatalos elkezdésének időpontjáig- amely egybeesik a választás hónapjával- nem várható további fejlemény, mivel a kormány nem kíván konfrontációt vállalni- egyben támadófelületet adni az ellenzéknek. 

Fidesz-KDNP

Vissza az előző oldalra

Események